Обязательна ли для работодателей типовая форма № П-2 для учета личного состава

Дата публикации
07 Окт 2021

Госстат Украины рассмотрел обращение по ведению обязательного первичного учета по типовым формам и в письме от 25.08.2021 г. № 19.1.2-26/О-117-21/122 отметил, в частности, что:

• типовые формы разработаны с целью систематизации и определения стандартного унифицированного перечня показателей, необходимых для составления форм государственных статистических наблюдений по труду, а также облегчения ведения их (в частности в электронной форме) респондентами (предприятиями, учреждениями, организациями):

• требования типовых форм предусматривают обязательность ведения респондентами первичного учета показателей, указанных в этих формах. То есть под «обязательностью» следует понимать, прежде всего, не вопрос обязательности использования типовых форм, а необходимость ведения первичного учета в целом.

Также в упомянутом выше письме Госстат рекомендует обратиться в Государственную службу Украины по вопросам труда.

Свою позицию относительно данного вопроса Гоструда выразило в письме от 16.09.2021 г. № 6093/4/4.1-ЗВ-21 (см. приложение). В частности, это ведомство обратило внимание на то, что приказом Государственного комитета статистики Украины и Министерства обороны Украины от 25.12.2009 г. № 495/656 «Об утверждении типовой формы первичного учета № П-2 «Особова картка працівника» не предусмотрено ведение типовой формы первичного учета № П-2 «Особова картка працівника» для самозанятых лиц и физических лиц – предпринимателей.

Важно! О необходимости вести Личную карточку физлицами – предпринимателями (ФЛП) Минсоцполитики говорило в письме от 21.11.2016 г. № 5907/0/10-16 / 06. Так, к первичной учетной документации для определения количественного состава работников относится и Личная карточка. А в соответствии с п. 1.1 p. І Инструкции по статистике количества работников, утвержденной приказом Госкoмстата Укpаины от 28.09.2005 p. № 286,  ее действие распространяется также на ФЛП, использующих наемный труд.

Получается, что работодатели из числа самозанятых лиц и ФЛП должны вести учет личного состава, но не обязаны при этом использовать типовую форму № П-2.

См. также:

Учет личного состава работников (персонала) предприятия в деталях

Додаток

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ

ДЕПАРТАМЕНТ З ПИТАНЬ ПРАЦІ

ЛИСТ

від 16.09.2021 р. № 6093/4/4.1-ЗВ-21

<…>

Статтею 4 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) передбачено, що законодавство про працю складається з Кодексу законів про працю України та інших актів законодавства України, прийнятих відповідно до нього.

Згідно із наказом Державного комітету статистики України та Міністерства оборони України від 25.12.2009 № 495/656 «Про затвердження типової форми первинного обліку № П-2 «Особова картка працівника» (далі – Наказ), відповідно до вимог статей 4, 14, 18 Закону України «Про державну статистику» та статей 33, 34 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», враховуючи положення статей 80, 81, 95 Цивільного кодексу України, частини восьмої статті 19 та статті 55 Господарського кодексу України та пунктів 5, 10 Положення про військовий облік військовозобов’язаних і призовників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.94 № 377, з метою подальшого вдосконалення державних статистичних спостережень підприємств, установ, організацій щодо обліку особового складу затверджено та введено в дію з 1 січня 2010 року типову форму первинної облікової документації № П-2 «Особова картка працівника».

Зазначеним наказом не передбачено ведення типової форми первинного обліку № П-2 «Особова картка працівника» для самозайнятих осіб та фізичних осіб – підприємців.

Відповідно до пункту 2.5 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 № 58 (далі – Інструкція) з кожним записом, що заноситься до трудової книжки на підставі наказу (розпорядження) про призначення на роботу, переведення і звільнення власник або уповноважений ним орган зобов’язаний ознайомити працівника під розписку в особистій картці (типова відомча форма № П-2, затверджена наказом Мінстату України від 27 жовтня 1995 року № 277, в якій має повторюватися відповідний запис з трудової книжки (вкладиша).

Згідно із статтею 1 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» у цьому Законі терміни вживаються в такому значенні: адресат – фізична або юридична особа, якій адресується електронний документ.

Статтею 2 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» дія цього Закону поширюється на відносини, що виникають у процесі створення, відправлення, передавання, одержання, зберігання, оброблення, використання та знищення електронних документів.

Згідно із пунктом 1 Положення про Міністерство економіки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 № 459 (далі – Положення), Міністерство економіки України (далі – Мінекономіки) є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері праці, зайнятості населення, трудової міграції, трудових відносин, соціального діалогу.

Підпунктом 276 пункту 4 Положення передбачено, що основними завданнями Мінекономіки є здійснення розгляду звернень громадян з питань, пов’язаних з діяльністю Мінекономіки, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління.

Відповідно до підпункту 288 пункту 4 Положення Мінекономіки відповідно до покладених на нього завдань розробляє і затверджує міжгалузеві кваліфікаційні характеристики посад керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців та професій робітників, включених до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, погоджує галузеві кваліфікаційні характеристики; розробляє в установленому порядку Класифікатор професій та готує пропозиції щодо внесення до нього змін; готує пропозиції щодо організації та нормування праці; розробляє і затверджує міжгалузеві норми праці.

У разі виникнення додаткових питань Ви можете звернутись до Мінекономіки.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, мають лише інформаційний характер та не встановлюють правових норм.

Директор                                                 Володимир ГОНЧАРУК

Проходит набор
Онлайн-курс по Зарплате и Кадрам

    Научитесь вести зарплатный и кадровый учет без ошибок, благодаря комплексному ...

    Галина Казначей
    Спикер Галина Казначей
    Онлайн-курс по 1С Бухгалтерия 2.0

      Научитесь использовать 1С на 100%, работать быстро и без ошибок за 5 недель

      Светлана Шанайда
      Спикер Светлана Шанайда
      Комментарии 0

        Получите PDF Чек-лист

        Экспресс-аудит Вашей бухгалтерии

        Ближайшие курсы
        Онлайн-курс по Зарплате и Кадрам

          Научитесь вести зарплатный и кадровый учет без ошибок, благодаря комплексному ...

          Галина Казначей
          Спикер Галина Казначей
          Онлайн-курс «Бухгалтер-Эксперт»

            Получите навыки, которыми обязан обладать единственный/главный бухгалтер для ...

            Анастасия Волевач Ирина Тимошенко
            Онлайн-курс по Проверкам

              Научитесь проходить проверки Налоговой уверенно и без штрафов всего за 5 недель

              Игорь Сичеславский
              Спикер Игорь Сичеславский
              Онлайн-курс по 1С Бухгалтерия 2.0

                Научитесь использовать 1С на 100%, работать быстро и без ошибок за 5 недель

                Светлана Шанайда
                Спикер Светлана Шанайда
                Онлайн-курс по Налогу на Прибыль

                  Научитесь вести учет налога на прибыль без ошибок, благодаря комплексному ...

                  Галина Морозовская
                  Спикер Галина Морозовская